Alger och växter är grunden för näringsväven i Östersjön. Ändå glöms de ofta bort när vi pratar om livet under ytan. Växtplankton kallas alla de mikroskopiska alger och bakterier som driver runt i havet, men de har ganska skilda evolutionära ursprung. Gemensamt är att de är små – oftast encelliga eller med några få celler som sitter ihop – och att de använder fotosyntes för att få energi. Precis som djur påverkas de av olika aspekter av miljön de lever i, som t ex salthalt, temperatur och näring i vattnet.
Mikroalger förökar sig genom celldelning. Ju fler de blir, desto mörkare blir vattnet. I den här laborationen kommer ni att undersöka mikroalgers tillväxt i olika temperaturer.
För att genomföra den här undersökningen behöver ni:
Uppställning
Ta lika stor volym alger till de olika behållarna (t ex 2 dl). Blanda saltvatten och kontrollera salthalten. Späd med lika mycket saltvatten i alla behållare (t ex 2 dl). Tillsätt näring motsvarande 1-2 ml per liter. Markera med permanentpenna på behållarna var startnivån är. Märk behållarna med grupp, behandling och datum. Läs av koncentrationen alger för att få ett startvärde. Eran lärare avgör om ni ska ha luftning eller inte. Skippa plastfilm om ni inte har luftning med pump.
Löpande skötsel
Skaka gärna algerna dagligen. Späd med sötvatten till strecket för startnivån, så att volymen hålls konstant. Tillsätt en bestämd volym näring varje vecka, t ex 0,5 ml i en 0,5 liters algodling.
Avläsning
Utifrån vald metod noterar ni löpande: