Image

– Vårt varmare hav –

del 1

Var med och forska!

Laboration

Tid: 25 – 40 min

2 personer

Hjälp forskaren Jonas att logga sillgrisslans beteende

Ni kommer i denna övning få se korta klipp på sillgrisslor. Er uppgift är att studera de vuxna sillgrisslorna och lista de beteenden ni ser. Nedan ser ni exempel på beteenden att hålla utkik efter.Kom igång med materialet

Längst ner på denna sida hittar ni länkar till filmmaterial och ett dokument där ni ska lista de olika beteendena ni ser i varje klipp. Samarbeta gärna i par.

På bilden nedan ser ni exempel på hur de olika beteendena kan se ut. A = flämtning, B = upphöjda skuldror, C = orientering mot solen, D = ”skrik”. En sillgrissla kan uppvisa ett eller flera beteenden i klippet.

Nästa exempel visar en individ som är orienterad med magen och bröstet mot solen (A) och en individ som enligt definitionen inte är orienterad mot solen eftersom den är utanför den tänkta 45° vinkeln (B). Sillgrisslans skugga ger info från vilket håll solen skiner, eftersom solens instrålning på hyllan varierar under dagen.

Några saker att tänka på

Kännetecknas av att fågeln är positionerad med den vita magen och bröstNotera bara beteenden hos de fåglar som var närvarande vid starten av klippet. Om nya fåglar landar på hyllan under perioden så ignorera dessa.

Antalet individer kan variera, ofta kommer ni se mellan 5 och 15 sillgrisslor. Både häckande par (par som har ägg eller unge) och sådana som bara är på tillfälligt besök på hyllan inkluderas.

Notera att ungar inte inkluderas i studien. Logga enbart vuxna individer.Länkar

To top