Materialet på portalen är riktat direkt till eleverna. Du väljer såklart själv vilka delar av materialet ni använder – beroende på kurs, moment och tid. För dig som är lärare finns hjälp och tips i lärarhandledningen. Beställ lärarhandledningen här. Tanken med materialet är att eleverna får grundläggande kunskaper om klimatförändringarna i Östersjön, för att sedan hjälpa forskare i projektet om sillgrisslor. Till sist får de på olika kreativa vis kommunicera sina kunskaper och resultat vidare.
I den första modulen får eleverna grundläggande kunskap om Östersjön. Modulen tar bl a upp begrepp såsom bräckt vatten, övergödning, miljögifter och fiske.
Vad händer på jorden när klimatet förändras? Information i form av film, bildspel, text och quiz.
Vad kommer att hända i vår del av världshavet när klimatet förändras? Information i bildspel.
Här berättar forskarna Anna Gårdmark och Magnus Huss från SLU om hur fiskar och annat liv i Östersjön kommer att påverkas av klimatförändringarna.
I den här modulen får eleverna hjälpa Jonas Hentati Sundberg och hans forskargrupp vid SLU att studera hur ökande temperaturer påverkar Östersjöns sillgrisslor. På så sätt är de delaktiga i att ta fram ny kunskap!
Låt eleverna kommunicera sin nyvunna kunskap vidare, t ex genom en utställning, en podcast eller en poster-session. Det kan handla om att informera men också påverka och skapa beteendeförändringar. Här samlar vi även elevexempel som inspiration.
Här finns enkla experiment och fältstudier som illustrerar vad som händer när klimatet förändras. Ni hittar också begreppsövningar, hjälp att läsa och förstå en vetenskaplig artikel, samt tips och trix för att göra sitt gymnasiearbete.
Här har vi samlat tips på vetenskapliga artiklar och andra länkar som kan vara användbara för dig och dina elever.