Image

– Vårt varmare hav –

Aktiviteter och fortbildning

Aktiviteterna nedan har genomförts inom ramen för ett treårigt projekt finansierat av FORMAS. Nu är projektet avslutat men klimatportalen lever vidare i Skansens regi. För framtida aktiviteter och fortbildningar, håll utkik här eller anmäl dig till skansens skolbrev för lärare.

Tidigare genomförda aktiviteter och fortbildningar:

Klimatet och Östersjön som gymnasiearbete – vinnarutställning och studieresa

Under våren 2024 utlystes en tävling för att inspirera gymnasieelever att sprida kunskap om klimatet och Östersjön och skapa engagemang. Vinnarna fick, utöver att visa sitt bidrag på Skansen, åka till Stora Karlsö utanför Gotland. Bland bidragen finns bland annat roboten Shark Attack, designad för att rensa sjöar och andra vattendrag från övergödande växter, såsom alger, och skräp. Andra innovativa lösningar inkluderar att ersätta konventionell plast med bioplast, undersökningar om värmeböljors påverkan på snäckors rörelsehastighet och hur Östersjöns döda bottnar kan återupplivas. Infografik visar musslors filtreringskapacitet vid olika pH-nivåer och hur växtplanktons tillväxt påverkas av minskad salthalt i Östersjön.

Stort grattis till de vinnande bidragen som lämnats in från gymnasieelever vid Blackebergs gymnasium, Anna Whitlocks gymnasium, Franska skolan, St Eskils gymnasium, Södra Latins gymnasium, NTI  Vetenskapsgymnasiet och Per Brahegymnasiet!

Under två dagar fick vinnarna av tävlingen besöka Stora Karlsö, belägen utanför Gotland och hem till Östersjöns största koloni av häckande sillgrisslor. Under resan fick eleverna inblick i forskningen kring havsfåglar och hur deras beteenden påverkas av miljöförändringar i Östersjön. Forskningsassistenten Saga Kynman och guiden Alice Cowan, som även jobbar på Baltic Sea Science Center när hon inte guidar på Stora Karlsö, delade med sig av sina kunskaper och passion för naturvård, vilket inspirerade eleverna ytterligare.

– Ett av de mest minnesvärda inslagen var besöket i Auk Lab, där eleverna fick se hur forskning bedrivits både historiskt och med modern teknik. De fick även utforska den virtuella modellen av den konstgjorda forskningshyllan, vilket gav en spännande inblick i hur forskarna arbetar för att förstå sillgrisslornas liv och häckning, säger Sophie Lewenhaupt, pedagog på Baltic Sea Science Center på Skansen och initiativtagare till tävlingen.

Tävlingen, som syftar till att öka havsmedvetenheten, var det avslutande momentet på det treåriga projektet finansierat av FORMAS.

Tips till dina elever hösten 2023:

Klimatet och Östersjön – som gymnasiearbete

Har du elever som ska påbörja sina gymnasiearbeten i höst? Tipsa dem om att göra ett arbete utifrån Vårt varmare hav.

Vi kommer ha ett uppstartsmöte för intresserade elever i början av höstterminen, då vi berättar mer om hur man kan använda materialet för ett gymnasiearbete. Dessutom kan eleverna vara med och tävla med ett eget kommunikationsprojekt utifrån sina resultat. Vinnarna får i juni 2024 följa med på en resa till Stora Karlsö utanför Gotland och se mängder av sillgrisslor häcka på plats – en magisk upplevelse! Mer information kommer.

Så kan fisk i Östersjön påverkas av klimatförändringarna

Tisdagen den 17 januari 2023 kl. 16-17 bjuder vi in till ytterligare ett webbinarium för lärare om den digitala läroportalen ”Vårt varmare hav”. Den här gången fokuserar vi på hur fisk i Östersjön väntas påverkas av klimatförändringarna. Anna Gårdmark från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) berättar om den forskning som hon och kollegan Magnus Huss utför och som utgör modul 4 i klimatportalen. Dessutom tipsar vi om hur man med sina elever kan sprida kunskapen vidare. Camilla Bredberg från Blackebergs gymnasium berättar om hur hon och hennes elever har arbetat med positiva framtidsberättelser. Mattias Hjellström från Anna Whitlocks gymnasium berättar om ett ämnesövergripande projekt där eleverna får kommunicera sin nyvunna kunskap om Östersjön till andra målgrupper med hjälp av design.

Webbinariet körs via Teams och är självklart kostnadsfritt. När du anmäler dig får du en möteslänk. Du behöver alltså inte ha Teams installerat på din dator för att kunna delta.

Var med på en digital introduktion till hur du som lärare använder läroportalen Vårt varmare hav i din undervisning!

Är du nyfiken på Vårt varmare hav, och vill veta mer om hur du kan arbeta med portalen i ditt klassrum? Den 8 november kl. 16-17 bjuder vi in till ett webbinarium där vi går igenom hur portalen fungerar och tipsar om olika sätt att ta sig an materialet. Hör lärarna Anna Thessing och Emil Johansson berätta om sina erfarenheter av portalen. Dessutom får ni träffa Jonas Hentati Sundberg från SLU som berättar om sin forskning på sillgrisslor och hur ni från klassrummet kan delta i hans forskning.

Webbinariet körs via Teams och är självklart kostnadsfritt. När du anmäler dig får du en möteslänk. Du behöver alltså inte ha Teams installerat på din dator för att kunna delta.

Resa till sillgrisslorna på Stora Karlsö 15-17 juni 2022.

För att fira att klimatportalen Vårt varmare hav är på plats arrangerar vi en kostnadsfri resa för gymnasielärare till sillgrisslorna på Stora Karlsö 15-17 juni 2022. Under besöket hoppas vi få ta del av era erfarenheter av att använda portalen i klassrummet. Men framförallt blir det ett unikt tillfälle att se sillgrisslorna mitt under häckningsperioden och träffa forskarna från SLU. Vi kommer även att stanna till i Visby och höra forskare från Uppsala universitet berätta om projektet ReCod, där man studerar om det går att hjälpa östersjötorsken på traven genom utsättning av torskyngel. Syftet med resan är dels att få hjälp att utvärdera portalen för vidare utveckling. Men också som en belöning och som inspiration i undervisningen framöver.

Vårt varmare hav – en inspirationskväll på Baltic Sea Science Center

Kvällen den 31 mars 2022 bjuder vi in dig som är gymnasielärare till en kostnadsfri fortbildning på Skansen om klimatförändringarna och Östersjön. Forskare och experter från SLU och SMHI medverkar under kvällen.

To top