Använd Vårt varmare hav och vinn en resa till Stora Karlsö
Med ditt gymnasiearbete ska du genomföra ett litet forskningsprojekt. Du ska alltså göra ett experiment eller en undersökning för att ta reda på något nytt, helst något som ingen gjort förut. Men det kan vara klurigt att hitta på ett projekt.
Här på Vårt Varmare hav finns massor av information om klimatförändringarna och hur de påverkar Östersjön och livet däri. Du hittar också laborationer och undersökningar som du kan du utgå ifrån för att designa ett eget projekt.
Just nu pågår FN:s havsdekad. Och havsmedvetenhet är ett begrepp som samlar viktiga bitar för att förstå och kunna jobba för ett hav som fungerar och är friskt. Allt handlar om att sprida kunskap om havet och vad som behöver göras för att behålla ett fungerande hav.
Skapa något som kommunicerar vad du gjort och vilka resultat du fått – det kan vara en poster, pod eller populärvetenskaplig artikel – så kan du bli en av de elever som får resa till Stora Karlsö utanför Gotland i mitten av juni 2024 och se sillgrisslornas fantastiska häckning – på en magisk plats!
Var med på ett digitalt uppstartsmöte torsdag 21 september kl 16-17 eller fredag 29 september kl 15-16 och hör mer om tips på projekt, hur du kan vara med och tävla och passa på att ställa frågor!
Här nedanför kan du se några idéer på vad som går att göra. I lärarhandledningen till Vårt varmare hav finns för en del labbar fördjupande frågeställningar och förslag på vidareutveckling för att ta reda på fler saker. Titta gärna i den här.
Vinnarna får i juni 2024 komma med på en resa till Stora Karlsö utanför Gotland där mängder av sillgrisslor häckar. Där träffar vi experter som visar runt. Det är en fantastisk plats, och vi får stanna kvar på ön när dagturisterna åker hem. Vinnarnas kommunikationsprojekt kommer även att visas upp på Baltic Sea Science Center på Skansen, dit du får entrébiljett för dig och två medföljande personer för 2024.
Här hittar du förslag på områden baserat på Vårt varmare hav som du kanske kan hitta på ett spännande arbete om:
Med gymnasiearbetet ska du visa att du är förberedd för högskolestudier, i första hand inom ämnen på ditt program. Gymnasiearbete utifrån Vårt varmare hav lämpar sig för dig som går på naturprogrammet, t ex inom biologi eller matematik (statistik).
Du ska visa att du kan planera, genomföra och utvärdera arbeten, men också ge, ta till dig och värdera respons. Du ska också visa på kommunikationsförmåga, skriftligt och muntligt. Ditt arbete kommer få betyget E eller F. Innan din lärare sätter betyg ska en medbedömare sätta betyg. Om du gör ett gymnasiearbete som utgår från Vårt varmare hav kan en av pedagogerna på Baltic Sea Science Center på Skansen vara medbedömare.
Enskilt eller i grupp? Tänk dig för noga innan om du vill göra arbetet ihop med någon annan, eftersom ni ska samarbeta genom hela kursen i så fall. Varför ska ni göra det tillsammans? Kanske blir det en naturlig uppdelning i projektet ni ska arbeta med där ni har olika ansvar, eller så är det mycket praktiskt arbete som ni kan hjälpas åt med.
Du som går naturvetenskapligt program ska visa att du kan arbeta utifrån naturvetenskapligt arbetssätt. Ett gymnasiearbete liknar laborationer och undersökningar som du har gjort i biologi, kemi eller fysik, där du tränat på att skriva olika typer av rapporter. Generellt består ett gymnasiearbete av de här momenten:
Du ska kunna välja något som är roligt, som känns genomförbart och som du är nyfiken på. Du formulerar själv frågeställning och väljer metod.
Ta kontakt med experter, hitta information/källor – underskatta inte experters lust att prata om det de kan bäst – men var väl förberedd med frågor.
Du gör ditt experiment, undersökning eller litteraturstudie. Ibland behövs tid för att testa metod, odla upp alger, hitta bra data som du vill jämföra och så vidare. Ett tips är att dokumentera med anteckningar och foto så mycket du kan, det hjälper dig att komma ihåg vad som gjordes när, och du får material till din presentation. Skissa upp resultat allteftersom, så kan du se om du behöver ändra metod eller utöka din undersökning.
Rapporten är som en labrapport med mer eller mindre samma indelning (sammanfattning, inledning, metod, resultat, diskussion, källor), men mer utförlig. Tänk inte att du sätter dig på slutet och skriver rapporten – gör det under hela tiden. Ha dina rubriker färdiga från start, och fyll på under de olika rubrikerna allteftersom. Metoddelen blir ofta klar först.
I kursen ska du visa att du kan presentera ditt arbete muntligt och skriftligt. Du ska också kunna ta till dig av respons (kritik) och även ge andra respons – det görs ofta genom opponering.